Çocuklarda İşitme Kaybı Türleri

Çocuklarda İşitme Kaybı Türleri

İşitme Kaybı Türleri:

  • Zaman zaman sertleşmiş kulak kirleri, kulağa kaçan yabancı cisimler, dış kulak enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları, kulak zarı delinmesi veya kemikçiklerin kireçlenmesi vb nedenler dış kulağın sesi iletmesine engel olabilmektedir. Dış kulak ve/veya orta kulağın yarattığı bu tip engellemeler “İletim tipi işitme kaybı” yaratırlar. İletim tipi işitme kayıpları cerrahi müdahale, ilaç kullanımı vb şekilde tedavi edilebilir. Tedavi edilemeyen işitme kaybı olduğu durumlarda uygun yöntem ile cihazlandırılarak fayda sağlanabilir.
  • Dış kulak ve orta kulak sağlam olmasına karşın, doğuştan, yüksek ses maruziyeti, işitme sistemine zarar veren ilaç kullanımına bağlı olarak; salyangoz içerisinde titreşimleri küçük voltajlı elektrik enerjisine çeviren tüy hücreleri hasar görmekte ve sesin beyne iletilmesine engel olmaktadır. Bu tür engellemeler “Sensörinöral işitme kaybı”nı ortaya çıkarmaktadır. Sensörinöral işitme kayıpları kalıcıdır ve cerrahi müdahale ile tedavi edilmez. Erken dönemde DOĞRU bir şekilde cihazlandırılması ve sıkı bir şekilde takip edilmesi çok önemlidir.
  • Bazı durumlarda hem iletim tipi hem de sensörinöral tip işitme kaybı birlikte görülmektedir. Bu tip karma işitme kayıplarına da “Mikst tip işitme kaybı” İletim tipi işitme kaybının tedavisi sonrasında uygun cihazlandırma yapılmalıdır.

Kronik akıntı ve enfeksiyon sorununa sahip pediatrik vakalarda açık uygulama ile işitme cihazı uygulanması önerilmektedir. Koklear İmplant ve İşitme Cihazının Birlikte Kullanılması Önemlidir!

İletim tipi işitme kaybı veya ileri düzeyde ve ağır sensörinöral işitme kaybı olan ve işitme cihazından fayda göremeyen çocuklar için koklear implant çözümü faydalı olabilir.

İki taraflı koklear implant, her iki kulağında da işitme bozukluğu olan hastalarda kullanılamadığında, çok ileri derece kayıplı olan kulaklarında bir işitme cihazı kullanılabilir. Bunun nedeni, iki kulağında da işitme kaybı olan hastaların gelen sesleri beyinde 3 boyutlu işleyebilmesi için iki kulaktan da sesli uyarıya ihtiyaç duymalarıdır.( M.F. Dorman, 2008)

Ebeveyn olarak yapabileceğiniz diğer basit şeyler

  • İşitme destek sistemlerini kullanan çocuklara ne kadar yakın mesafeden konuşursanız sizleri o kadar rahat duyacaktır. –Onlara yaklaşın!
  • Yüz mimikleri kullanarak konuşmanız sizi daha dikkatli dinlemelerini sağlayacaktır. -Gülümseyin
  • İlgi çekici sesleri daha iyi dinleyeceklerdir. – Bu yüzden zaman zaman şarkı söyler gibi konuşun.
  • İfadelerinizi vücut dilinizle destekleyin. – Konuşmanızı destekleyin!
  • Çocuğunuzla konuşmaya ve benzer tekrarlar yapmaya devam edin. – Dil öğreniminde tekrar çok önemlidir.
  • En iyi iletişim karşınızdaki kişi sizi dinleyip konuştuğunda gerçekleşir, – Çocuğunuzu dinleyin ve cevap vermesi için bekleyin.
  • Onları motive edin!- Yorum yaparak, merakla yaklaşarak, bilgi isteyerek, ilgi göstererek onları destekleyin.