Meslek Hastalığı; Gürültü

Meslek Hastalığı; Gürültü

Gürültü, kısaca istenmeyen ses ya da sesler olarak adlandırılır. İşitme sistemi için belli bir desibelin üstünde olan sesler zararlıdır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ–WHO), günümüzde dünya genelinde yaklaşık 250 milyon insanın işitme kaybı olduğunu tahmin etmektedir. Bu bireylerin üçte ikisi gelişmekte olan ülkelerde yaşamakta ve önlenebilir bir işitme kaybı nedeniyle zorluklar çekmektedir (WHO, 2006). Uzun süre yüksek gürültüye maruz kalmak, bireylerin işitme sistemi içindeki dokularının zarar görmesine ve işitme kayıplarına sebep olabilmektedir. Gürültünün insan sağlığında stres, tedirginlik ve uyku bozukluğu gibi psikolojik etkilerinin yanı sıra kulak ağrısı, midebulantısı ve işitme kaybı gibi fizyolojik etkileri bulunmaktadır. Gürültüye bağlı işitme kaybı, bireyin günlük aktivitelerini, psikososyal fonksiyonlarını, uyku kalitesini olumsuz etkileyerek, bireylerin korku ve öfke hissetmesine, sosyal ortamdan izole olmasına neden olmaktadır

Bu sebeple bireylerin işyerinde maksimum çalışma düzeylerine göre maruz kalabileceği gürültü şiddeti yönetmeliğe göre düzenlenmiştir. Buna göre; Maksimum Gürültü Düzeyine (desibel) göre gürültüye maruz kalınan süre sSamsun Sest cinsinden; 80 desibelde 7.5, 85 desibelde 8, 90 desibelde 4, 95 desibelde 2, 100 desibelde 1,105 desibelde 30 dakika olarak belirlenmiştir. Çalışanların gürültüye maruziyetleri sonucunda; kulak içerisinde sürekli uğultu ve garip sesler, yüksek ya da düşük düzeyli sesleri duyamama, konuşulanları duymada ve anlamada zorluk gibi belirtilerden işitme kaybı yaşadıkları anlaşılmaktadır.

Yaşanılan işitme kaybının vücuda etkileri ise hafife alınacak gibi değildir. Buna göre;  1.derecede (30-65) Öfkelenme, sinir ve kızgınlık, konforsuzluk, uyku sorunu, konsantasyon bozukluğu, 2.derecede (65-90) Kan basıncında artma, solunumda hızlanma, ani refleks, 3.derecede (90-120) Fizyolojik reaksiyonlar, baş ağrıları, 4.derecede (120-140) İç kulakta devamlı hasar, denge kaybı yaşama,  5.derecede( >140) Ciddi beyin tahribatı, kulak zarında patlama gibi çok ciddi kayıplara yol açabilir.

Gürültü zararlarının meslek hastalığı sayılabilmesi için gürültülü işte en az iki yıl, gürültü şiddeti sürekli olarak 85 desibelin üstünde olan işlerde en az 30 gün çalışılması gereklidir.

Unutulmamalıdır, gürültüye maruziyet arttıkça, işitme sağlığınızın zarar görme düzeyi o kadar yüksek olur.